benim en dertli olduğum konulardan biridir bu.. görünmeyen işlerin gerçekten görünmemesi. yani mecazi olarak değil 😃 sanki bunların hiç yapılmıyor olarak düşünülmesi..
BT maaşları nın diğer bölümlerden ayrışmasına müsade edilmemesi.. bu yerli ve aile şirketlerinin tamamında neredeyse böyle.. belki bunu iyi yönetebilen şirket vardır bilemiyorum,
yeni alınan bir personel'in 3 ay veya 6 ay içinde gerçekten yetenekli biri ise maaş'ını en az %30 ila 50 arasında arttırılmasının çok garip karşılanması, kimsenin işini küçümsemiyoruz tabiki ama,, muhasebede fatura kesen, irsaliye kesen cari işleri yöneten biri ile BT operasyonlarında süreci özümseyip işleten geliştiren biri aynı maaşı alamaz. benim fikrim bu en azından 🙂 şirkete bir giderimiz var bu mutlak kabul ettiğimiz bir konu, ama şirkete katkılarımız giderlerimizden çok çok çok üstünde, özellikle vizyoner bir yönetici kitlesi var ise.. bt yönetisi ve ekibi ile tam olmasada belli oranın üzerinde aynı dili konuşabiliyor ise. şirket için gerçek anlamda personel bağımlılığını azaltan, süreçleri optimize ederek ciddi personel tasarrufu yaptırabilen, en önemlisi bilgi birikimin personel ile kaybolmasına engel olan bir yaşayan inorganik bir yapı haline gelebiliyor,
ama malesef sadece gider yapan ve oturup akşama kadar dizi izlediğimizi sanan bir yönetici kitlesi ile karşılaşıyoruz genelde 🙂
siber saldırılar çok yönlü olduğunu anlayamazlar, anlayabilmeleri için bizimle bu konuda en az 2 hafta geçirmeleri lazım, saldırı yöntemlerini , zaafiyetlerin ne olduğunu, iyi bir uzman yazılımcı yerine idare edebilecek bir yazılımcının sebep olabileceği zaman kaybı, vizyon kaybı ve ciddi güvenlik sorunları v.s. gibi konuları anlayamazlar,
yedekleme dediğin nedir ki.. kuruyorsun bişi o kendi alıyor zanneden, arkasında ciddi bir mühendislik ve prosedür işletilmesi gereken bir konu olduğunu çoklu sunucu ve önemli veri işleyen personellerin olduğu bir yerde tamamen bu konu üstünde çalışması gereken bir kişi veya bir ekip olduğıunu bilemezler,
siber güvenlikde yılda bir kez yapılan ( çoğu şirket içinde hikayeden iso 27001 için ) penetrasyon testlerinin çok önemli olduğu hatta 6 ayda bir en azından yapılması gerektiği, kendi yazılımlarını geliştiren şirketlerin kod gelişimini de bu sürece dahil etmek gerektiğini anlamazlar,
ben herzaman söylüyorum, eskiden şirketlerin namusu Muhasebe Departmanlarıydı, Şimdi Bilgi Teknolojileri Bilgi sistemleri departmanlarıdır.
şirketin en önemli birimidir ve outsource hizmet alınsa bile mutlaka konusunda iyi bir personel ile yönetilmelidir. çünkü maliyetler karşılanamadığı için outsource firmalarda iyi personel seçemiyorlar, iş dönsün yeter modundalar;
23 senedir bu şirketteyim 🙂 çektiğim eziyeti ben bilirim, uykusuz geceleri, aylar verdiğimiz projelerin defalarca uyarmamıza rağmen dinlenmeyip yapılan hatalar sebebi ile gözümüzün önünde yok olmasını içim kan ağlayarak izledim,
çok büyük hevesle yaptığım bu işi artık 🙂 bir an önce emekli olsam da sektörden uzaklaşsam moduna girdim.. EYT li olmama rağmen 🙂
bir çok şirket gördüm, danışmanlık verdiğimde oldu, gördüğüm şu, Aile şirketleri ve patron şirketleri malesef büyümemelerinin gelişememelerinin en büyük sebebi BT ye yapmaları gereken yatırımları minimumda tutmaları,
Tabi burada tek suçlu patronlarda değil, Eğitim sisteminin doğru personel eğitememesi, bilgisayar sistemlerinin sadece yüksek puan alan çocuklar için olduğunun sanılması gibi çok derin konularda var..
örnek elimden iki personel geçti birini üretim bandında vida sıkarken aldım, iyi bir yazılımcı haline geldi full stack devop oldu. şimdi bir banka da çalışıyor, diğeri hikayeden web tasarım la ilgilenirken içindeki cevheri gördüm 2 sene benimle çalıştı oda şimdi büyük bir şirkette çalışıyor, bunlar alakasız eğitimler alan çocuklardı..
başkaları da var böyle tabi yazmıyorum 🙂
işi biliyoruz diyip 2 üniversite bitirdim bilgisayar mühendisiyim diyip dediğimizi anlamayan, 3 günlük projeyi 3 haftada bitiremeyen.. neler gördük neler..
vizyoner olmayan çözüm şirketleri bir çok şirketin hem parasını hem zamanını hem geleceğini yoketmişliği de çoktur.. şirket örneği vermiyim 🙂
aslında çok derin ve tek taraflı olmayan bir konu, BT toplulukları da bu konuda son derece zayıf, bilinçlendirme etkinlikleri neredeyse yok.
Etlkinlikleri sadece BT yöneticilerine yapınca çok bir anlam ifade edemiyor 🙂
içimde kalmış.. yazıyım dedim